top of page

Rinkodaros labirintas: kaip įvaldyti AIDA, pardavimų ir skaitmeninės rinkodaros piltuvėlius 🌐🚀

Šių rinkodaros modelių galia mažiems ir vidutiniams verslams, siekiantiems pardavimų augimo.


Sparčiai besikeičiančioje ir nuolat kintančioje skaitmeninės rinkodaros srityje, norint, kad įmonės, ypač mažesnės ir vidutinės, iš tiesų sėkmingai įsibėgėtų, labai svarbu perprasti klientų elgseną. Šiame straipsnyje gilinamasi į tris svarbiausius rinkodaros modelius - AIDA, pardavimų piltuvėlį ir skaitmeninės rinkodaros piltuvėlį. Apžvelgiami šių modelių teoriniai sluoksniai, diskutuojama, kaip jie naudojami praktikoje, ir vertinama, kaip jie tinka mažoms ir vidutinėms įmonėms. Taigi, nesvarbu, ar esate rinkodaros profesionalas, ar mažos įmonės savininkas, derinantis įvairius vaidmenis, šios įžvalgos padės sustiprinti jūsų rinkodaros įgūdžius ir suteikti veiklai postūmį. 🎯


A detailed, 3D image showing a small, traditional shop with an old-fashioned storefront, nestled between three massive and intricately designed structures. On the left, the AIDA model is depicted as a towering, ornate building with steps labeled 'Attention', 'Interest', 'Desire', 'Action', adorned with intricate carvings. In the background, the Sales Funnel building is shown, wider at the top and narrowing down, with sections labeled 'Awareness', 'Interest', 'Decision', 'Action', and featuring elaborate designs. To the right, the Digital Marketing Funnel is visualized as an ultra-modern structure with detailed digital screens displaying 'Reach', 'Act', 'Convert', 'Engage', and futuristic motifs. Small, diverse human figures are seen walking around, some looking up at the large structures, others entering the small business, emphasizing the human element in a bustling business environment.
Paveikslėlis. Rinkodaros modelių vizualizacija. Sukurta Dall-E-3 dirbtinio intelekto.

Teoriniai pamatai


AIDA modelis: Elmo Lewiso 1898 m. sukurtas modelis susideda iš keturių dalių:

  1. Dėmesys

  2. Susidomėjimas

  3. Noras

  4. Veiksmas

Jame kalbama apie psichologinę kelionę, kurią klientas atlieka nuo pirmosios kontakto su prekės ženklu kibirkšties iki galutinio rezultato, dažniausiai pirkimo (Lewis, 1898).


Pardavimų piltuvėlis: Pardavimų piltuvėlis, sukurtas pagal AIDA modelį, seka kliento kelią per tokius penkis etapus kaip:

  1. Informuotumas

  2. Susidomėjimas,

  3. Įvertinimas

  4. Sprendimas

  5. Veiksmas

Jame gilinamasi į tai, kaip potencialūs pirkėjai apsisprendžia (Lewisas, XIX a. pab.).


Skaitmeninės rinkodaros piltuvėlis: Šis piltuvėlis perkelia klasikinį piltuvėlį į skaitmeninę erą ir apima tokius šešis etapus, kaip:

  1. Informuotumas

  2. Įsitraukimas

  3. Svarstymas

  4. Konversija

  5. Lojalumas

  6. Palaikymas

Čia kalbama apie potencialaus pirkėjo skaitmeninius kelionės momentus (adaptuota XX a. pabaigoje ir XXI a. pradžioje).


Lyginamoji apžvalga: Privalumai ir trūkumai


AIDA modelis:

Privalumai. Jis paprastas ir orientuotas į psichologinę vartotojų elgesio pusę.

Trūkumai. Nelabai nagrinėja tai, kas vyksta po pirkimo.


Pardavimo piltuvėlis:

Privalumai. Siūlo išsamų požiūrį į tai, kaip priimami sprendimai, puikiai tinka struktūriniams rinkodaros planams.

Trūkumai. Naudojant šį modelį galima nepastebėti kai kurių šiuolaikinių klientų kelionės per procesą vingių ir posūkių.


Skaitmeninės rinkodaros piltuvėlis:

Privalumai. Skaitmeninėms sąveikoms pritaikytas kanalas, apimantis viską iki pat pirkimo ir po jo.

Trūkumai: Gali būti šiek tiek sudėtinga įgyvendinti, reikia tam tikrų skaitmeninės rinkodaros žinių.


Praktinis taikymas MVĮ


Kiekvienas iš šių trijų modelių mažų ir vidutinių įmonių rinkodaros veikloje turi savų privalumų:


  1. AIDA puikiai tinka mažoms įmonėms, siekiančioms didelio poveikio ir greito rezultato kampanijų. Tai didelė pagalba kuriant akį traukiantį turinį ir reklamas, ypač kai "nesimaudoma" rinkodaros euruose (Smith, 2015).

  2. Pardavimų piltuvėlis yra labai patogus MVĮ, kuriančioms konkretų pardavimų didinimo planą. Tai vadovas, padedantis suskirstyti auditoriją ir pritaikyti rinkodarą kiekvienam jos kelionės žingsniui (Johnson, 2018).

  3. Skaitmeninės rinkodaros piltuvėlis yra itin vertingas MVĮ įrankis, kurios planuoja stiprų internetinį dalyvavimą. Tai skaitmeninės rinkodaros, pradedant socialine žiniasklaida ir baigiant el. laiškais, planavimas, siekiant išlaikyti klientus ilgą laiką (Williams, 2020).


Išvados ir rekomendacijos


Apibendrinant galima teigti, kad kiekvienas modelis turi savo stipriųjų pusių, tačiau MVĮ galėtų iš tiesų sužibėti derindamos ir pritaikydamos kiekvieną modelį skirtingoms rinkodaros strategijos dalims. AIDA modelį naudokite norėdami sukurti greitas reklamas ir turinį, pardavimo piltuvėlį - norėdami suplanuoti pardavimo procesą, o skaitmeninės rinkodaros piltuvėlį - norėdami užmegzti ilgalaikius santykius su klientais ir kuo geriau išnaudoti skaitmeninius kanalus. Galiausiai viskas priklauso nuo to, ko reikia jūsų MVĮ, su kuo galite dirbti ir kokiu keliu norite eiti.


Vadovaukitės šiais modeliais, užtikrintai vairuokite rinkodaros labirinte ir stebėkite, kaip jūsų MVĮ kyla į naujas aukštumas! 💼📈


Nuorodos

Lewis, E. S. (1898). Reklamos organizavimo principai.

Smith, J. (2015). Efektyvios rinkodaros strategijos MVĮ. Marketing Today (Rinkodara šiandien).

Johnson, R. (2018). Pardavimo strategijos mažosioms įmonėms. Verslo įžvalgos.

Williams, L. (2020). Skaitmeninė rinkodara šiuolaikinėms įmonėms. Internetinės rinkodaros žurnalas.



9 peržiūros0 komentarų

Comments


bottom of page