top of page

Rinkodaros ateitis dirbtinio intelekto eroje: Mito apie darbo vietų mažėjimą paneigimas

Sparti dirbtinio intelekto (DI) pažanga sukėlė diskusijas apie jo poveikį įvairioms profesijoms, įskaitant rinkodarą. Vienas iš vyraujančių gandų yra tas, kad dėl tokių dirbtiniu intelektu pagrįstų technologijų, kaip ChatGPT, turinio rašymo, fotografijos ir grafinio dizaino darbo vietos taps nebereikalingos. Tačiau šis požiūris dažnai yra dviprasmiškas ir neatsižvelgiama į transformacinį dirbtinio intelekto potencialą didinant rinkodaros specialistų kūrybinę laisvę. Šiame straipsnyje siekiama paneigti mitą, kad dirbtinis intelektas atims rinkodaros darbo vietas, ir vietoje to teigti, kad jis yra šios pramonės šakos inovacijų ir efektyvumo katalizatorius. Siekdami pateikti subalansuotą požiūrį į rinkodaros ateitį dirbtinio intelekto amžiuje, panagrinėsime įvairius šios diskusijos aspektus, remdamiesi naujausiais duomenimis ir ekspertų nuomonėmis.


Paveikslėlyje robotas ir dirbtinis intelektas tapo paveikslą prie molberto

Mitas apie tai, kad dirbtinis intelektas perima rinkodaros darbo vietas


Nuomonė, kad dirbtinis intelektas pakeis žmonių darbo vietas rinkodaros srityje, yra mitas, kuris įsigalėjo dėl nepakankamo supratimo, kaip veikia dirbtinio intelekto technologijos. Nors iš tiesų dirbtinis intelektas gali automatizuoti tam tikras užduotis, būtina atskirti automatizavimą nuo funkcijų pakeitimo. Pavyzdžiui, dirbtinis intelektas gali būti naudingas turinio rašytojams, generuodamas pirminius juodraščius arba automatizuodamas pasikartojančių tekstų rašymą, tačiau jis negali pakeisti žmogiškojo požiūrio, reikalingo pasakojimui, emociniam ryšiui ir prekės ženklo balsui kurti. Panašiai, dirbtinis intelektas gali surūšiuoti tūkstančius atvaizdų, kad kampanijai išrinktų tinkamiausius, bet negali pakeisti fotografo ar grafikos dizainerio kūrybinės vizijos. Neseniai paskelbtoje McKinsey ataskaitoje teigiama, kad mažiau nei 5 proc. darbo vietų gali būti visiškai automatizuotos pasitelkiant šiuolaikines technologijas. Todėl nuomonė, kad dėl dirbtinio intelekto rinkodaros darbo vietos taps nebereikalingos, iš esmės neturi pagrindo.


Dirbtinis intelektas kaip kūrybinės laisvės priemonė


Priešingai nei manoma, kad dirbtinis intelektas perims rinkodaros darbo vietas, dirbtinio intelekto technologijos iš tikrųjų gali būti kūrybinės laisvės skatintojos. Kadangi dirbtinis intelektas automatizuoja rutinines ir pasikartojančias užduotis, rinkodaros specialistai gali sutelkti dėmesį į kūrybiškesnius ir strategiškesnius savo darbo aspektus. Pavyzdžiui, dirbtinis intelektas gali atlikti duomenų analitiką, segmentuoti klientus ir net rengti pirminius turinio juodraščius, taigi rinkodaros specialistai gali daugiau laiko skirti kampanijų strategijai, kūrybiškam turiniui ir klientų įtraukimui. Neseniai Accenture atlikto tyrimo duomenimis, 84 % aukščiausio lygio įmonių vadovų mano, kad jie privalo pasitelkti dirbtinį intelektą, kad pasiektų savo veiklos plėtros tikslus. Tai rodo, kad šioje verslo srityje vis dažniau pripažįstama AI vertė ne tik kaip automatizavimo įrankis, bet ir kaip augimo užtikrinimo strateginis privalumas. Tokios bendrovės kaip Adobe ir Salesforce integruoja dirbtinį intelektą į savo rinkodaros platformas, kad galėtų pasiūlyti labiau individualizuotą ir efektyvesnę klientų patirtį, taip dar labiau patvirtindamos idėją, kad dirbtinis intelektas išplečia, o ne keičia žmogiškuosius gebėjimus.


Prisitaikymo ir bendradarbiavimo būtinybė


Rinkodaros pramonei toliau vystantis, gebėjimas prisitaikyti ir bendradarbiauti tampa itin svarbiais specialistų įgūdžiais. Užuot priešinęsi technologinei pažangai, rinkodaros specialistai turėtų ją priimti kaip augimo ir inovacijų galimybę. Išmokę dirbti kartu su dirbtinio intelekto technologijomis rinkodaros specialistai gali gauti vertingų įžvalgų, automatizuoti daug laiko reikalaujančias užduotis ir net atrasti naujų kūrybiškumo šaltinių. Pasak Facebook generalinės direktorės Sheryl Sandberg kalbos, pasakytos 2020 m. Adobe aukščiausiojo lygio susitikime, rinkodaros ateitis yra "žmogus ir mašina, o ne žmogus ar mašina". Tai pabrėžia bendradarbiavimo, kai rinkodaros specialistai ir dirbtinio intelekto technologijos dirba išvien, kad pasiektų bendrų tikslų, svarbą. Būdami atviri mokymuisi ir prisitaikymui, rinkodaros specialistai gali užsitikrinti, kad išliks vertingi ir svarbūs pramonėje, kuriai vis didesnę reikšmę turi dirbtinis intelektas.


Išvada


Naratyvas, kad dirbtinis intelektas užims rinkodaros darbo vietas, yra mitas, kurį reikėtų demaskuoti. Kaip minėta, DI technologijos tarnauja kaip pagalbinės priemonės, kurios didina rinkodaros specialistų kūrybinę laisvę automatizuojant rutinines ir pasikartojančias užduotis. Tai leidžia rinkodaros specialistams sutelkti dėmesį į kūrybiškesnius ir strategiškesnius savo darbo aspektus, didinant jų vaidmenų vertę, o ne darant juos nereikalingus. Raktas į šią besikeičiančią aplinką yra prisitaikymas ir bendradarbiavimas. Rinkodaros specialistai turi priimti technologinę pažangą ir išmokti dirbti kartu su dirbtinio intelekto technologijomis, kad išliktų svarbūs ir vertingi šioje srityje. Žengiant į priekį, rinkodaros specialistų ir dirbtinio intelekto santykiai greičiausiai bus labiau bendradarbiavimo, o ne konkurencijos santykiai, suteikiantys įdomių galimybių inovacijoms ir augimui rinkodaros srityje.


Šaltiniai

1. McKinsey & Company, Ataskaita apie automatizavimo poveikį darbo vietoms. McKinsey Global Institute

2. Accenture, Tyrimas apie dirbtinio intelekto vaidmenį siekiant augimo tikslų. Accenture Technology Vision 2021

3. Sheryl Sandberg, Facebook generalinė direktorė. Pagrindinė kalba 2020 m. Adobe aukščiausiojo lygio susitikime.

4. Adobe ir Salesforce, Įmonės, integruojančios dirbtinį intelektą į savo rinkodaros platformas. Adobe Sensei, Salesforce Einstein.


19 peržiūrų0 komentarų

Comments


bottom of page